Without Face

Magyarország egyik legfeltörekvőbb zenekara, a gótikus progresszív metalt játszó Without Face az utóbbi hónapokban bejárta fél-Európát, olyan bandákkal turnézva, mint a Paradise Lost, vagy az Opeth. A nemrég hazatért társaságból András válaszolt a kérdéseimre.


Helló András! Mivel most szerepeltek először a Mirgilus-ban, megkérlek mondd el, hogy minek / kinek a hatására kezdtetek el zenélni.

Húúú, az már jó régen volt!!! Jómagam 1989 óta zenélek komolyabban. Akkor nagyon népszerűek voltak a thrash metal csapatok, a német vonal mint pl. Kreator, Destruction, Sodom, ill. az amerikai "Bay Area", pl. Exodus, Testament, Anthrax,stb. Rám is ők voltak a legnagyobb hatással, de a Without Face felének is ezek a bandák voltak a kedvenceik. Szóval azt mondhatom, hogy a thrash metal miatt kezdtük el csinálni ezt az egészet.


Mennyire vettétek komolyan a zenekarosdit annak idején?

Olyan nagyon nem. Mondjuk nem tudom, hogy egy 14-15 éves srác mit tud olyan komolyan venni... Azért csináltuk a dolgokat, ahogy kell: demo, koncert, stb. Abban az időben sokkal nehezebb volt minden: normális hangszert venni, erősitőket, koncertet szervezni, ilyenek. Arról pl., hogy egy normális stúdióban vegyünk fel valamit, még csak nem is álmodtunk. Mára azonban teljesen megváltozott a helyzet.


Nemrég jöttetek haza egy Európa turnéról. Mivel foglalkozik a zenekar jelenleg?

Jelenleg pihenünk, mert eléggé fárasztó volt ez a másfél hónap...


Megkérlek meséld el, hogy merre is jártatok, kikkel játszottatok, hol laktatok, milyen tapasztalatokat szereztetek, stb.

Ezen a turnén három zenekar jatszott: a SAMAEL, a CATHEDRAL és mi, DE volt 4 állomás, amikor csatlakozott hozzánk a PARADISE LOST, az OPETH, a MADDER MORTEM es a TAPPING THE VEIN. Mint már mondtam, másfél hónapig tartott, 34 állomás volt és a teljes nyugat-Európát bejártuk vele. Elég alapos kis túra volt!:o)) Két turnébusszal mentünk, egy kisebbel mi magunk, a két másik csapat meg a technikusok egy nagyobbal. A tapasztalataink teljesen jók, persze voltak kisebb-nagyobb nehézségek, de hála istennek sikerült őket leküzdenünk.


Mennyire ismertek titeket arrafele? Milyen az ottani közönség?

Változóan. Voltak helyek, ahol már elég jó az ismertségünk, pl. Spanyolország, vagy Anglia, de voltak ahol sajnos nem nagyon ismerték a Without Face-t. A közönség is hasonlóan változott, bár ez nem mindig az ismertségen múlott, inkább a közönség beállitottságán, hozzáállásán.


Volt idotok varosnezesre is?

Próbáltunk rá időt szakítani, de nem mindenhol sikerült. Persze mondjuk Párizst, vagy Londont muszáj volt megnézni.:o))


Egyesek azt tartjak az angolokról, hogy hidegvérűek, távolságtartóak, beképzeltek, sznobok, stb. Mennyi igazság, vagy tevedés van ebben?

Nehéz így általánosítani egy népet, hogy most ilyenek vagy olyanok. Ha a tapasztalataimat kérdezed, nos, hát nekem csak pozitív élményeim vannak az angolokkal. Eddig akkikel találkoztam, mind nagyon udvarias, kedves emberek voltak. Persze lehet hogy csak én mozgok egy szűk körben. Nem tudom... Az angol közönség viszont egyértelműen fantasztikus!!!


Nem a legszebb ilyeneket kérdezni, de érdekelne, hogy anyagilag / lelkileg mennyire volt plusz, vagy minusz ez a turne, továbbá, hogy hány példány ment el az Astronomicon-ból.

Anyagilag annyira nem. Tudnod kell ui., hogy a vendégzenekarok nem kapnak semmit a fellépésért. Tehát az, aki vendégcsapat, csak a saját eladásaira tud támaszkodni. Azért panaszkodni nincs okom, mert általában a közönségnek tetszett a produkciónk és sokmindent sikerült eladni. De szeretném hangsúlyozni, hogy ez nem igazán számít nekünk. Ha az anyagi oldalat néznénk, akkor valószínüleg nem ilyen zenét játszanánk... :o))) Lelkileg sokkal többet ad ez az egész és azt hiszem ezért éri meg csinálni. Óriási érzés látni, hogy tetszik amit csinálsz a közönségnek!! Ez a legfontosabb! Hát a lemezeladási statisztikákkal nem nagyon szoktam bajlódni, de úgy tudom jelenleg 13000-15000 lemezt adtunk el.


Volt alkalmatok beszélgetni / barátkozni a többi zenekarral? Milyen embereknek tűntek pl. Cathedral-ék, Opeth-ék, stb?

Hajjajj, de volt ám... Sokszor néztünk az üveg fenekére együtt! :o))) Hogy milyen arcok ezek a srácok? A Samaelnek, a Cathedralnak es a Paradise Lost-nak a legénysége egyszerűen óriási. Nagyon kedves, sőt előzékeny emberek, mindenféle sztárallűr nélkül. Mint mondtam, volt egy-két jó bulink egyutt. Opeth-ék elég távolságtartóak, velük szinte nem is tudtunk beszélgetni. Hát vannak ilyen zenészek meg olyanok, embere válogatja...


Lee Barrett, hogyan akadt rátok? Hány lemezre szerződtetek az Elitist-hez? Kaptatok más kiadóktól is ajánlatokat az Astronomicon kiadására?

Lee az internet-en keresztül vette fel velünk a kapcsolatot, ui. felraktuk az egyik dalunkat az mp3.com -ra. Neki ez a dal nagyon megtetszett, és rögtön megkeresett minket, hogy szerződjünk át hozzá. 4 lemezre szól a szerződésünk, úgyhogy jó sokáig biztosítva van a helyünk!!:o)) Nem kaptunk mástól ajánlatot, hisz akkor már volt egy érvényes szerződésünk a Dark Symphonies-al, így még ez az ajánlat is komoly fejtörést okozott nekünk. Azért valahogy megoldottuk...


Gondolom megvagytok elégedve a kiadóval...

A legteljesebb mértékig! Mindent megtesznek a zenekarért, és nagyon komolyan gondolják az egészet. Komoly támogatást kapunk tőlük, és azt hiszem ez a legfontosabb!


Nem új a téma, de annak idején hogyan sikerült leszerződnetek a Dark Symphonies-hoz? Mit szóltak, amikor leléptetek? Tartjátok még a kapcsolatot?

Ők is az interneten keresztül jutottak el hozzánk, és mivel épp nem volt kiadónk, kapóra jött ez az ajánlat. Aztán az első albumunkat (Deep Inside) remasterizálva újra kiadták és várták, hogy majd jelentkezünk az újabb anyaggal. Közben volt lehetőségünk letesztelni a kiadót: hogy működnek náluk a dolgok, milyen a promóciójuk, hogy tamogatják a zenekaraikat, stb, és volt egy csomó problémánk velük, amiket sajnos nem sikerült tisztázni. Ekkor érkezett a Lee Barett féle ajánlat, és ez akkor nagyon jól jött. Persze nem nagyon örültek ennek a Dark Symphonies-nál, de belátták, hogy nem tudják azokat a feltételeket biztosítani a Without Face számára, amik szerintem elengedhetetlenek, hogy jól működjön egy zenekar. Ígyhát felbontottuk a szerződést.


Miben látod a külünbséget egy Dark Symphony féle kiadó és egy Elitist között?

Legfőkepp abban, hogy míg a Dark Symphonies egy kicsi független kiadó, addig az Elitist egy vilagcég (Earache Records Co.) labelje. Ez annyit jelent hogy a lemezeink így sokkal több helyre eljutnak, nagyobb a zenekar támogatottsága, nagyobb a reklám és a promóció. Csak egy gyors példa: amikor a Dark Symphonies újra kiadta a DEEP INSIDE-ot, a promóció 700-800 lemez volt. Ez azt jelenti hogy ennyi darab lemezt küldtek szét magazinoknak,rádióknak, fanzine-oknak, stb. Ez a szám az Elitist-nél 5000! És minden ilyen mértékben más a két kiadó.


Amúgy mivel foglalkoztok a zenélés mellett? Nem nehéz összehangolni a zenekarosdit meg az ilyen kirándulásokat a mindennapi polgári teendőkkel?

Nem, mert jelenleg mindegyikünknek ez a fő foglalkozása, a Without Face teljesen kitölti az időnket.


Várható más külföldi turné a közeljövőben, esetleg új lemez?

Most készülünk az első headliner turnénkra itt Angliában. Ez a tervek szerint április végén indul, és 10-11 állomásos lesz. Utána pedig végre elkezdhetjük megalkotni az új albumot. Már alig várom, hogy legyenek új dalaink!!


Hogyan irnád körül a zenéteket valakinek, aki még sohasem hallott Without Face-t?

Hát elég nehéz nekem beszélni a saját zenénkről, mivel tulságosan benne élek. De egy francia magazinban a következőket irták rólunk, azt hiszem ez találó: "A Without Face olyan, mint egy zenei kaleidoszkóp: hallgatod, hallgatod és egyszerűen nem birod meghatározni a "színet", mert folyamatosan változik... Benne van a thrash acsargó dühe, a progresszív zenék komplexitása, a gothic mélységes sötétje, és a szimfonikus zenekarok rétegzett melódiája. Mindez pedig olyan bámulatos elegyet kepez, hogy a hallgató elsőre fel sem tudja fogni: szükséges egy jópár hallgatás hozzá, de esküszöm meghálálja"


Ha elkéne utazz egy lakatlan szigetre, milyen CD-ket vinnél magaddal?

Jujj, jó sokat!:o) De mondjuk most talán amiket hallgatok:
NEVERMORE - Dead Heart In A Dead World
SAMAEL – Eternal
SMETANA - Ma Vlast
PINK FLOYD - Is There Anybody Out There
MEKONG DELTA - Pictures At An Exhibition


Olvastál-e valami jó könyvet mostanában, illetve volt olyan film, ami különösebben tetszett?

Filmek közül mostanában legjobban a "Lord Of The Rings II" fogott meg, mert olyan jól sikerült áthozni azt a HANGULAT-ot, amit a regény is áraszt, hogy az már egy csoda! Könyvek közül pedig Anne Rice "The Vampire Chronicles" a favorit.


Köztudott, hogy nagyon szeretitek Poe-t. Hallottad, hogy mostanában készül róla egy film? (Én majd semmit sem tudok erről, éppen csak olvastam... )

Nem, sajnos erről semmit nem hallottam még. Viszont nemrég láttam egy jó sorozatot, amiben feldolgozták a Mester néhány híresebb novelláját, nos, az igazán tetszett.


Itt véget érnek a kérdéseim. Köszi szépen az interjút, továbbá kívánok sok sikert a zenekarnak! Üzensz valamit az olvasóinknak?

Én is nagyon köszönöm és hasonló jókat kívánok Nektek is. Stay crazy, stay metal! :o)) Ja es próbáljatok minél több koncertre elmenni, hogy még sokáig éljen a metal!! (www.withoutface.com)

Forgacs Robert

<<Vissza