Tenhi

Nagy "Kados" Attila barátom nagy koncertlátogató. Legutóbb egészen Berlinig zarándokolt csak, hogy élõben láthassa a finn Tenhit és ha már ott járt, egy interjút is készitett a zenekarral. Ime:


Elõször is arra lennék kíváncsi, hogy mit jelent a zenekar neve mivel már rengeteg értelmezest olvastam es nem tudom, hogy melyik a helyes?


A Tenhi õsi finn nyelven azt jelenti, hogy sámán, viszont meg Finnországban is kevesen tudják, hogy mit jelent, hiszen ezzel az õsi nyelvezettel ma már csak régi versekben találkozhat az olvasó.


Mivel nem nagyon adtok interjút es elég ritkán olvasni rólatok nagyobb magazinokban, megkérlek, hogy mutasd be a zenekart.


A zenekar 1996 végén alakult de akkor csak egyedül én(Tyko Saarikko) voltam egyszemélyben a Tenhi. 1997 legelején írtam három számot és elhatároztam, hogy készítek egy demót. Megkértem Ilkkat, az egyik barátomat, hogy nem lenne-e kedve dobolni a zenekaromban. Igent mondott és elkészítettük a "Kertomuksia" demót amelynek nagyon jó visszhangja volt az underground sajtóban. 1998-ban csatlakozott hozzánk Ilmari es igy született meg a "Hallavedet" mini album. Szintén 1998-ban jelent meg a bemutatkozó albumunk a "Kauan" melyet a német Prophecy adott ki azóta is náluk dolgozunk. Ekkor csatlakozott a zenekarhoz Eleonora és Veera, akik többek közt hegedûn és fuvolán játszottak de nem számitanak hivatalosan a zenekar tagjainak, amolyan "session" zenészek.


Hogyan alakult ki a Tenhi zenei világa, kezdetben is ilyen akusztikus zenében gondolkodtatok?


Igen, mindig is ilyen zenét akartam játszani aminek nagyon természetes és élõ hangzása van. Az elsõ demónk megszólalásával nagyon elégedett vagyok, viszont a "Hallavedet"-nek kissé steril lett a hangzása, amit aztán a bemutatkozó albumunkon sikerült kiküszöbölni.


A kiadótok azt írja rólatok, hogy melankolikus rock zenét játszotok. Szerinted ez a fajta besorolás helyén való?


Szerintem ez a fajta beskatulyázás teljesen valótlan, de ugyebár a kiadónak is kell valamilyen cimket ránk akasszon, hiszen igy jobban be tud illeszteni más zenekarok közé, és természetesen egy kiadónak az a dolga, hogy minél szélesebb körben terjessze a zenekarjai hírét.


Van valamilyen sejtésed, hogy kiknek tetszik a zenétek?


Hát ezt megmondani nagyon nehéz, de azt hiszem, hogy mindazoknak okozunk kellemes kikapcsolódást, akik szeretik a melankolikus csendes gondolatébresztõ zenéket.Számos metal újságban kaptunk nagyon jó kritikákat, de a progresszív zenei szaklapok is elég elismerõen írtak a zenénkrõl ami természetesen nagy megtiszteltetés számunkra.


Zenéteket hallgatva mindig kedvem támad, hogy sétaljak egymagam az erdõben, egy csendes lelki utazásra induljak és egyszerûen itthagyjam ezt a modernnek nevezett rohanó világunkat.

Zenétekkel nagyon összhangban van az albumaitok borítója is, nagyban hozzájárul a hangulatteremtéshez.


A Hallavedet borítóján lévõ képet Ilkka készítette és szerintem is nagyon szép lett, a Kauan borítóján lévõ tó melletti kunyhó pedig nem más mint Ilmari nyári kunyhója. A jövõben is hasonló fotókat szeretnénk CD borítóknak csinálni, minimálisra véve természetesen a grafikát.


Mit jelent számodra a természet?


A természet számomra a végtelen nyugalmat jelenti, a tiszteletet.Nekünk finneknek nem kell órákat utaznunk, hogy erdõt lássunk, meg tavakat, nekünk a természet a lételemünk és ezt is énekeljük meg dalainkban. Számunkra a természet végtelen szeretete nem megjátszás hanem egyszerû életforma.


Ugy hallottam, hogy eredetileg a Kauan csak egy promo anyagnak készült csak annyira jól sikerült, hogy ez lett az elsõ albumotok?


Igen ez pontosan így van, ez is csak azt bizonyítja, hogy mennyire természetes az amit játszunk és nem holmi pózolás. Mindössze néhány nap alatt vettük fel, de annyira jól sikerült, hogy nem sokat változtattunk rajta.


Említetted, hogy a metalsajtó nagyon pozitívan viszonyult a Kauanhoz, mi a vélemenyed a metal zenékrõl úgy általában. Hallgatsz ilyen zenéket?


Nem véletlen, hogy a metálosoknak is bejött a zenénk, hiszen ez is tele van érzelmekkel akárcsak a régebbi nagy metal albumok. Kérdésedre válaszolva ma már nem nagyon hallgatok metal albumokat, mivel mostanra ez az iranyzat túlságosan is "futurisztikus lett, túl sok a technika, és egyre kevesebb a mély érzelem és mondanivaló.


Szövegeitek is fontos részét képezik a zenekar mondanivalójanak?


Régi finn versek, mitológiai események is egyaránt nagy hatást gyakorolnak a szövegek megírásakor. Egyedül azt sajnálom, hogy az eredetileg finn nyelvre írt verseket nem tudtuk kellõképpen angolra fordítani, és így néhany helyen a fordításkor meghaltak azok az érdekes finn szókapcsolatok, melyek még különlegesebbé teszik a zenénket. De ígérem legközelebb erre is jobban odafigyelünk.


Oriási örömömre Tyko búcsúzóul még megajándékozott a legújabb Tenhi miniCD-vel amitõl teljesen meghatódtam, sõt mi több a beszélgetés után egy olyan csodálatos koncert élményben volt részem, amibõl csak pár nap múlva tértem magamhoz. Remélem még láthatom majd ezt a nemmindennapi zenekart...


Contact: www.tenhi.com

by Kados

<<Vissza