Negura Bunget

Aki figyelemmel kíséri az underground alakulását annak nem cseng ismeretlenül a temesvári Negura Bunget neve. Románia egyetlen nemzetközileg is elismert black metal zenekara nemrég az olasz CODE666 kiadóhoz szerzõdött. Errõl és még számos érdekes dologról beszélgettem a zenekar dobosával(mindenesével), Negruval.


Elõször szerepeltek a Mirgilus Siculorumban, ezért megkérlek, hogy mutasd be a zenekart. Mikor alakultatok, kik voltak az alapító tagok stb.


A Negura Bunget zenekar 1995-ben alakult de akkor még Wiccan Rede volt a nevünk, és ugyanebben az évben megjelent az elsõ demónk From transilvanian forests címmel. A zenekart közösen alapítottuk HD barátommal, akivel azóta is együtt zenélünk. Az elsõ albumunk a Zirnindu-sa már Negura Bunget név alatt jelent meg a Bestial Recordsnál 1997-ben. 1998-ban jelent meg a második anyagunk ami egy mini album a címe pedig Sala molksa. Ekkor szilárdult meg a zenekar felállása is, Spurcatu csatlakozásával. 2000 legvégén megjelent a második teljes albumunk a Maiastru sfetnic szintén a Bestial records gondozásában.


Hány demót rögzítettetek az elsõ album megjelenéséig és kérlek beszélj egy keveset a Wiccan Rederol is ?


Mint ahogy már említettem az elsõ album megjelenéséig mindössze egy demót rögzítettünk, ami 6 számot tartalmaz, és ezt mindössze 9 óra alatt sikerült feljátszani és rögzíteni!! Ez az egy anyagunk jelent meg Wiccan Rede név alatt. Ez az idõszak volt amikor kikristályosodott a zenei vonal amit majd Negura Bunget név alatt folytattunk tovább.


Mikor volt az elsõ koncertetek és hogyan sikerült?


Az elsõ koncertünk 1997-ben volt Buzauban a Top T fesztiválon. Emlékszem, hogy elég jól sikerült és mindenki nagyon elcsodálkozott, hogy ilyensmi is létezik, mert ugyebár akkoriban elég nagy meglepetésnek számított egy black metal koncert Romániában.


Arra lennék kiváncsi, hogy ki írja a zenét, a szövegeket és ki csinálja az albumok borítóit mivel mindenhol az olvasható, hogy mindent közösen csináltok. Ez igaz?


Igen ez így igaz, általában mindent együtt csinálunk. Általaban HD hozza a zenei témákat amiket közösen formálunk dalokra de van úgy, hogy nagyon sokat hagyjuk érlelõdni a témákat míg végul elnyerik végsõ formájukat. A szövegeket általában én írom de a többiek is szoktak hozni dalszövegeket. És való igaz, hogy az albumok borítóit is mi készítjük de természetesen vannak külsõ segítõink is. Viszont a Sala molksa CD borítóját és a Maiastru sfetnic kazetta borítóját teljesen egyedül készítettem.


Hogyan zajlik egy zenekari próba nálatok?


Teljesen átlagosak a zenekari próbáink, viszont amikor új dalokon dolgozunk akkor természetesen jóval intenzívebbek és jóval tovább is tartanak mint általában.


Nekem személy szerint az utolsó albumotok a Maiastru sfetnic a nagy kedvencem, szerintem egy negyon jól sikerült alkotas. A borító is nagyon szépre és eredetire sikerült, viszont eléggé információszegény és a szövegeket sem raktátok bele, miért nem?


A szövegeket azért nem jelentettük meg, mert túlságosan személyesek ahhoz, hogy közöljük.


Szövegeitek õsi román nyelven iródnak, a zenekaron belül ki ismeri ezt a régi nyelvezetet?


Ezidáig az összes albumainkon ezt a régi nyelvezetet használtuk, ez egy fontos eleme a zenénknek és természetesen hitvallásunknak. Nemzetünk történelmét és érzelemvilágát szerintem csak román nyelven érdemes megénekelni. A kérdésedre válaszolva én szoktam írni ezeket a szövegeket, mivel van némi hozzáértésem az ilyesfajta dolgokhoz többekközt ezt is tanultam az egyetemen(filológia szakot végeztem) de természetesen a többiek is nagyon sokat segítenek.


Mikor zenéteket hallgatom olyan érzés kap el, mintha egyedül barangolnék egy sötét erdõben ahonnan nem vezet semmiféle kiút. Olyan zenekarokkal érzek párhuzamot mint a Burzum, Darkthrone vagy a Graveland. Hallgatod ezeket a zenéket és ha igen akkor mi a véleményed róluk?


Természetesen a felsorolt zenekarok nekem is nagy kedvenceim, én is hallgatom az ilyesfajta zenéket. Ezek a zenekarok az én véleményem szerint fontos tényezõi a mai black metal alakulásának.


Mit jelent a Negura Bunget?


A Negura Bunget egy végtelen sötét és áthatolhatatlan erdõt jelent. Nagyon jól körülírja azt az atmoszférát amit a zenénkkel és szövegvilágunkal akarunk kifejezésre juttatni. Ez a két szó a trák nyelv szubsztrátumából származik és ez is kifejezi érdeklõdésünket az effajta témák iránt.


Nagyon sok külföldi barátom van Németországban, Magyarországon, stb. akik nagyon szeretik a zenéteket és õk mondták, hogy külföldön nagyon nehezen beszerezhetõek az albumaitok, van valamilyen terjesztésetek Európaszerte?


Elég jó a terjesztésünk a kontinensen, fõleg Németországban(No Color rec., Millennium) de Budapesten is jelen vagyunk pl.Headbanger. Ha valakit igazán érdekel a zenénk akkor egy kis utánajárással könnyen beszerezheti albumainkat.


Olvastam, hogy talán amerikai kiadóhoz szerzõdnétek, ez igaz?


Ami a szerzõdéseket illeti aláírtunk egy 3 albumra szóló szerzõdést az olasz CODE666-el amibõl az elsõ album jövõre fog megjelenni. A feltett kérdésre válaszolva való igaz, hogy kapcsolatban álltunk az amerikai Breath of Night rec.-al, de õk csak az elsõ albumunkat jelentették meg CD formátumban, ennyi.


Nem olyan rég Lengyelországban volt koncertetek, hogyan sikerült, pontosan hol került megrendezésre, és várható-e hasonló koncert külföldön?


Nagyon jol éreztük magunkat Lengyelországban, Lesznoban egy fesztiválon léptünk fel és nagyon sokan eljöttek(750 fizetõ nézõ). Játszottunk még Szerbiában, Csehországban, Magyarországon, és remélem még sok érdekes helyre kapunk meghívást. Egy komolyabb turnét is szívesen csinálnánk de sajnos ez nem rajtunk múlik.


Otthon milyen zenéket hallgatsz?


Általában black metalt(Satyricon, Emperor, Immortal, Enslaved, Taake...) de más stílusokat is nagyon szívesen hallgatok( pl death, dark, ambiental, klaszikus) attól függ milyen hangulatban vagyok.


Mikor nem zenéltek a "civil " életben mivel foglalkoztok? Dolgoztok vagy iskolába jártok?


A zenekarból senki sem dolgozik, ketten még egyetemre járnak, én pedig most írom a doktorátusomat.


Elkészült az elsõ Negura Bunget videoklip, külföldön is látható lesz vagy csak nálunk az országban? Hol készültek a felvételek és hogyan sikerültek?


Ez a klip az elsõ közös produkciónk az új kiadónkkal, egy válogatáson fog megjelenni jövõ nyáron 10000 példányban és egy különleges digipack csomagolással. A felvételeket a Nyugati Szigethegységben és a Retyezátban készítettük, szerintem nagyon jól sikerült, remélem lesz majd folytatása. Mi nagyon jól éreztük magunkat.


Az elsõ nemzetközileg elismert black metal zenekar vagytok Romániából, egy igazi kult zenekar az undergroundon belül, gondolom nagyon büszkék vagytok erre?


Természetesen nagyon büszkék vagyunk az eddig elért sikereinkre, viszont egy nagy felelõsségérzet is van bennünk, hiszen szeretnénk ezután is megfelelni a saját elvárásainknak és természetesen még nagyon sok munka vár ránk...


Mit jelent számodra a black metal, csak zenét vagy egyben életformát és filozófiát is?


Természetesen számomra nem csak a zenét jelenti hanem egyfajta ideológiát is egy szélesebb látásmódot.


Utolsó kérdésem kissé személyesbb jellegû, az általam látott zenekari képekrõl , a szövegeitekbõl az tûnik ki, hogy nagyon szeretitek a természetet, a hegyeket, erdõket. Jártatok valaha a Hargitán és ha igen akkor milyen hatással volt rátok? Ha nem, akkor szeretnélek meghívni egy közös kirándulásra a hegyekbe.


Sajnos még nem sikerült eljutnunk arra a környékre de már nagyon régóta tervezzük, hogy megyünk, mivel nagyon sokat hallottunk az ottani tájról. Természetesen elfogadjuk a meghívást ha továbbra is érvényben marad.


Contact: www.negurabunget.com

by Mirgilus

<<Vissza