Gire

A makói illetőségű Gire már 1995 óta készíti szorgalmasan demóit, bár zenéjük magas színvonala miatt már rég megérdemelnének egy tisztességes lemezszerződést. A legújabb, egyszerűen ’V’ – re keresztelt demo CD követi az eddigiek vonalát, éspedig úgy, hogy ezúttal még jobb dalokat írtak. Egyéni zenéjük tele van szokatlan dallamokkal, hangzásokkal, u.h. ha kicsit is vonzódsz az elvont, nem mindennapi (metal) zenékhez, ismerned kell a Gire-t. Kérdéseimre Kátai Tamás billentyűs/szövegíró válaszolt.


Legtöbb ember gondban van a ’Gire’ szó kiejtésével, u.h. kérlek áruld el a helyes ejtésmódot. Ki találta ki ezt a szót és miért választottátok zenekarnévnek?

Nos, ezt egészen profán módon kell mondani, úgy hogy zsír. Ha jól emlékszem, ezt a régi dobosunk, Gábor találta ki, volt olyan alternatíva is, hogy Kenyér. Ez a fajta gasztronómiai jellegű megközelítés már annyira nem jellemző ránk.
Akkoriban még persze nem volt kialakult iránya a zenekarnak, nem indult ez egy ennyire tudatosan komoly dolognak, csak mindenki gyerekkori barátja volt a másiknak és még mi magunk is azok voltunk. Én meg nem is voltam még benne a bandában, meg Balázs sem, csak ott sertepertéltünk.


Változott a zenekar felállása a tavalyi demóhoz képest, Rozsnyai Tamás énekes/gitáros már nem tagja a zenekarnak. Miért szállt ki 8 év után? Szándékoztok-e bevenni valakit a helyére?

Rozsi elment, mert rossz kedve volt. Be van punnyadva, vagy hogy is mondjam. Szóval nem érdekli már az ilyesmi, azt gondolom. Tudod, ez az a jelenség, amikor a szüleid azt mondják, hogy csináld csak kisfiam, majd megunod, te meg azt mondod magadban, hogy majd meglátjátok, hogy nem. Aztán a végen tényleg. Hát ez történt.
Nem hinném, hogy jönne valaki helyette, az új dalok is így, egy gitárra íródtak, tartottunk tőle az elején, hogy kevés lesz, főleg koncerten, de egyáltalán nem, sőt azt kell mondjam, hogy most lettünk csak igazán jó koncertzenekar.


Ez a 2003-as demótok az eddigi legjobban megszólaló anyagotok és szerintem a dalok is az eddigi legjobb Gire szerzemények, bár kicsit kevésnek tűnik ez a 2 dal. Csak ezt a 2+1 dalt írtátok az eltelt egy évben, vagy születtek még más témák, amelyek nem kerültek fel a CD-re?

Témák vannak még, de nincsenek összerakva rendesen. A Bábel már nagyjából megvolt, mikor Rozsi kiszállt húsvét után, az Eocén Expresszt utána írtuk, aztán egész nyáron a felvétellel foglalkoztunk, mivel ez az anyag sem látott stúdiót, mindent a próbateremben csináltunk. Közben volt egy fellépésünk a hódmezővásárhelyi black/death fesztiválon, meg a Nightbreeden, aztán megcsináltuk a Sepultura feldolgozást is, játszottunk még néhány helyen és most vagyunk a mostban.


A Metabiosis videója szintén nagyon hangulatosra sikeredett. Kinek a munkáját dícséri és mennyibe került? Továbbá érdekelne, hogy hol készült a forgatás, ezalatt értem a természetben készült, valamint a koncert jeleneteket egyaránt.

Köszönjük szépen, a klip teljesen saját kútfő. Pontosabban Széll Gábor barátunk kútfeje legalább annyira. Ő a helyi tévénél operatőr, és ő vette fel és együtt vágtuk a képeket. Vele készült egyébként a Thy Catafalque klip is a Microcosmos albumról.
Teljesen ingyen volt, pár hónap ráment különben, de hát így megy ez az efféle do-it-yourself jellegű megoldásoknál. A helyszínek konkrétan a következők voltak: Zolcsit nem tudom, azt hiszem Nagylak környékén, plussz itthon Makón, a Lonovics sugárúton éjjel. Ez a próbaterem utcája, az út közepén óbégatott Zolcsi a gitárjával, ezt itt meg lehet csinálni, nem nagyon járkál senki már ilyenkor. Rozsi az egyik ötemeletes tetején szakért, szintén itthon, a főtéren; Balázs a Maros partján látható, én pedig Gencsháton, egy teljesen szanaszéjjel ment kastélyban.
A koncertjelenetek Makón, a Sportcsarnokban készültek, 2002. márciusában, az egyik legjobb koncertünk volt, iszonyatos fénycuccal és hangosítással. Ez egy kétnapos fesztivál volt és az volt az igazi benne, hogy előttünk az Animal Cannibals játszott meg a Fresh a legsúlyosabb playbeck-kel és utánuk jöttünk mi, aztán a Korai Öröm, akiket nagyon szeretünk. Ez például egy nagyon szép élmény.


Nagyon örültem, hogy újra magyar szövegekkel dolgoztok, sokkal jobban illenek a zenétekhez, mint az angol szövegek. Miért váltottatok vissza magyarra? Talán nektek sem jöttek be az angol szövegek?

A Metabiosis idején találtuk ki, hogy vegyük fel magyarul és angolul is a dalokat az esetleges külföldi érdeklődés miatt, de aztán annyira elhúzódott az egész, hogy magyarul végül nem lett kész a demo. Közben meg rájöttem, hogy angolul nem az igazi a dolog, nem tudtam rendesen áttenni a verseket és maguk a dalok csorbultak ezzel.
Mégis meg kellett tenni, lelkiismereti okokból, hogy biztosak lehessünk benne legalább, hogy megpróbáltuk, még akkor is, ha tökéletesen eredménytelen próbálkozás volt. Na de most már túl vagyunk ezen is.


Ha nem is direkt módon, de a borítókban, a szövegekben vannak magyar motívumok, és még a zenében is lehet találni magyaros elemeket. Ez egy szándékos dolog, vagy közvetlenül alakult ki?

Ebben nincs igazán célzatosság, már úgy értem, hogy nem bújhatok ki a bőrömből, ebben a kultúrában nőttem fel, amiből sok mindent szeretek és meg tudom látni a szépséget benne, de nem akarom piros-fehér-zöld kerítésfestékbe mártani a fejem. Ha húsz kilométerrel balra születek, akkor most a román kultúra hatásáról beszélnék és ugyanezt mondanám pepitában.


Fordult-e meg a fejetekben, hogy magyar népdalt dolgozzatok fel? Szerintem nem állna rosszul a Gire-nak.

Népdalról még nem volt szó, de az izgalmas lenne.


Az tény, hogy nem túl népszerű, amit csináltok, viszont külföldön azért elég sok különleges, nem mindennapi zenét sikerül megjelentetni, vannak direkt avantgarde zenékre szakosodott kiadók. Mit gondolsz, miért nem sikerült egy lemezszerződést kapnotok, annak ellenére, hogy az elmúlt évek során elég sok pozitív kritikát kaptatok?

Biztos azért, mert nem vagyunk elég jók, lehet, hogy ilyen egyszerű az egész. Nem vagyunk emiatt elkeseredve különben, azt csinálunk, amit akarunk, zenélni akkor is tudunk.


Külföldről milyen visszajelzéseket kaptatok a Metabiosis-t illetően? Küldtetek kiadóknak is?

Csak kiadóknak küldtünk, de hát nem sok sikerrel ugye. „Your music is simply not good enough.”


A kritikákban olyan neveket szoktak felhozni veletek kapcsolatban, mint pl. VHK, Arcturus, In The Woods..., Tiamat, Borknagar, stb. Milyen mértékben érzel hasonlóságot ezekkel a zenekarokkal? Szerinted tényleg van valami benne, vagy csak a kritikusok nem tudják leírni, hogy milyen a zenétek? Zavarnak az ilyen hasonlatok?

A VHK-t szeretjük, a Tiamatot Zolcsi és én hallgatjuk inkább, a többi zenekart a többiek nem is ismerik egyáltalán, ettől függetlenül lehetnek párhuzamok és hát tulajdonképpen ezek nagyon különleges bandák, amik egymástól teljesen különböző zenét játszanak, így aztán fura, hogy hozzájuk hasonlítanak minket. Amúgy egy kicsit zavar, mert szerintem sántít egyrészt, másrészt pedig maximálisan próbálunk saját ösvényen járni, nem pedig X zenekar hazai klónja lenni, amit eddig sikerült is elkerülni.


Milyen zenét hallgatnak a Gire tagjai?

Hű, összevissza mindenfélét. Balázs Bob Marley-t, Tool-t, Black Sabbath-ot, Jamiroquai-t meg ilyen teljesen beteg free jazzeket, Zolcsi szállós dolgokat meg minden metalokat, kivéve ezeket a trappolós heavy metal zenekarokat, én meg aztán tényleg túl sok mindent. Vannak közös pontok, mint mondjuk a Másfél, a Besh O Drom, a Morgoth, a The Nefilim, a Sepultura, az Anathema, a 16 Horsepower, a Pantera vagy most épp a Cryptopsy-tól vagyunk elhűlve. Én az Aebsence-től is.


Régebben volt dallamosabb ének is a dalaitokban, de az újabbakban már kevésbé. Miért nem születtek ez alkalommal klasszikusabb értelemben vett énektémák?

Ja, azokat Rozsi énekelte, ő meg ugye elment, azért. Zolcsinak pont annyi énekhangja van, mint nekem, tehát zéró, viszont remekül ordibál. Balázsnak ugyanakkor tényleg van, ő viszont nem hajlandó ilyesmire a basszusgitár mellett, úgyhogy hörgés van, meg károgás, valamint üvöltés, esetleg szavalás. Bármi, ami nem ének. Azt nem tudom, mi lesz legközelebb, mert az egyik új témához mindenképpen dallamos ének kell, az olyan. Népies.


Ismét szerepelnek non-metal hangszerek a dalokban. Ezt megakarjátok tartani a jövőben is? Esetleg várható további, metaltól idegen hangszerek felbukkanása?

Izgalmas dolog az ilyesmi és szimpatikus is, tehát szeretnénk a jövőben is kísérletezgetni más hangszerekkel, nem abban gondolkodunk, hogy metal és akkor csak a gitár meg a tátott szájjal szóló. Tényleg, nincs is nálunk szóló, csak a Metabiózis végén, azt meg Rozsi játszotta. Az milyen jó!


Két dalban is játszik hegedűn Bíró Anita. Mit érdemes tudni róla? Esetleg zenél más zenekarban?

Anita Balázzsal játszott népzenét. Hegedűtanárnő egy ének-zenei általános iskolában, metal zenekarokat még nem is látott közelről, szóval nem ebben a közegben kell keresgélni. Viszont éppen tegnap játszott fel néhány témát az új Thy Catafalque albumra is.


Az Ahriman-os Lédeczi Lambert is szerepel az Aranyhajnal-ban. Hogyan jött össze ez a vendégszereplés?

Lambert pedig barátunk régóta. Rozsi részét énekli az Aranyhajnalban, mert rendes. Szeretjük-becsüljük-tiszteljük, örülünk, hogy szerepelt velünk. Az Ahriman pedig egy kultzenekar.


Ki írja a zenét a Gire-ban és általában mennyi időt vesz el egy dal megírása nálatok?

Na ilyen nincs, mert egyszer csak kész van egy dal és mindannyian benne vagyunk. Mostanában már hosszú idő, míg elkészülnek ezek, öregszünk, az van. Nem szeretjük összecsapni, elnagyolni a számokat, bizonyos érési folyamaton át kell esniük, hogy formálódhassanak és alakulhassanak, míg meg nem nőnek szép nagyra.


Nem titok, hogy a Gire dalszövegek alapját a te verseid képezik, amelyek a zenéhez hasonlóan rendkívül egyéniek és elvontak. Nemrég egy verseskötetet is megjelentettél. Mit érdemes tudni erről?

Az a címe, hogy Távolodó, távolodó, nem csak olyan versek vannak benne, amikből dal is lett a Gire-ban, Darklightban, Gortban, Thy Catafalque-ban vagy a Towards Rusted Soil-ban, hanem mások is, de nem az összes, azért nekem is van önkritikám. Nem nagy szám különben, csupán száz példányban jött ki, magánkiadásban, 64 oldal, fenyőzöld a borítója. 1995 és 2003 közötti írások vannak odabent.


Más műfajban (pl. novella) nem próbálkoztál? Amúgy kiket tartasz irányadónak az irodalomban, milyen szerzők voltak rád hatással?

A kötetben előfordul néhány kevésbé kötött dolog is, amire már nehezen lehetne akár a szabad vers kategóriát is ráhúzni. Énrám nagyon sok mindenki volt a kelleténél nagyobb hatással, például Radnóti Miklós és Weöres Sándor igen sárosak, aztán Tóth Árpád, József Attila, Kosztolányi Dezső meg az egész harmadikos/negyedikes gimis irodalmi szöveggyűjtemény. A Nyugat.


Neked mi jut eszedbe a Gire hallgatása közben? Van-e szerinted olyan művészi alkotás, legyen az film, regény, festmény, vagy bármi, amely a zenétekhez hasonló hangulattal rendelkezik?

Jaj, hát az, hogy nekem mi jut eszembe ilyenkor, az általában azokhoz az eseményekhez kapcsolódik, amikor írtuk vagy játszottuk az adott dalt, tehát mindig más és szükségszerűen más a külső hallgató benyomásaihoz képest is.
Sajnos nem tudom úgy hallgatni a Gire-t, ahogy más zenéket, pedig néha szeretném. Szerintem amit mi csinálunk az olyasmi, amiben benne van a múlt, a nosztalgia, a jövő, a romantika, a szépség és az elmúlás, a közeli és a távoli, az idő maga. Mint egy fényképalbum, nekem ez fixa ideám, állandóan ezt hajtogatom.


Egyébként kik a kedvenc íróid, melyek a kedvenc könyveid, filmjeid?

Ú, az előbb felsoroltam a derékhadat, meg szeretem például az angol meg a német romantikát, Shakespeare-t korábbról, a francia dekadenseket, az orosz realizmust és a korai Kretént is. Van néhány film is, például a Shine! című ausztrál film Geoffrey Rush-sal, vagy a The Piano (Zongoralecke), ezek nagyon nagy hatással voltak rám, komolyan. Vagy ott volt a Szomorú vasárnap, a Baraka, az Amerikai História X, jó sok minden még.


Mivel foglalkoznak a Gire tagjai a polgári életben?

Zolcsi Amszterdamban próbál nem éhen halni pillanatnyilag, Balázs egy középiskolában technikus, én pedig adminisztrátor vagyok Szegeden, a Gyermekklinikán. Csuda izgalmas és vidám is, azt hozzáfűzöm.


Mennyi idő jut zenélésre, dalszerzésre? Milyen gyakran szoktatok próbálni?

Most nem próbálunk egyrészt, mert Zolcsi ugye Hollandiába ment szerencsét próbálni és még ő maga sem tudja, mikor jön haza. De hazajön és akkor majd minden folytatódik. Másrészt meg mihamarabb el kell cuccolni a próbateremből, mert kilakoltattak minket, úgyhogy nincs most helyünk. Tehát a zenekar most elalszik egy kicsit és egy szép napon felébred megint.


A tavaly avval a reménnyel indultunk az ecsegfalvai Nightbreed fesztiválra, hogy élőben is megtapasztalhatjuk a Gire zenéjét. Sajnos a fellépésetek elmaradt. Mire lehet számítani egy Gire koncerten? Hogyan szólalnak meg élőben a dalaitok?

Na igen, a tavalyi Nightbreeden sajnos csak nézőként voltunk jelen ilyen-olyan hülyeségek miatt, de az idein bepótoltuk. Nagyjából teljesen tudjuk hozni azt a hangulatot élőben is, amit cd-n, bár azért vadabbak és szilajabbak vagyunk koncerten és általában a durvább dalokat is játsszuk, mert vannak olyanok, amiket nem érdemes egy gitárral. Például A Teremtés és a Tisztaságot is ezért kellett elhagynunk, pedig azt egyébként nagyon szeretjük. Meg a Metabiózist és a Hét madárt is. Marad a halálmetál élőben.


Nem okoz problémát, hogy nincs igazi dobosotok? Elképzelhető, hogy a jövőben bevesztek egy hús-vér dobost, vagy már beletörődtetek abba, hogy dobgéppel dolgoztok?

Volt egy jelentkező, de miután elküldtük az utolsó anyagot, nem szólt, amin mondjuk nem is csodálkozom, mert azoktól a dobtémáktól meg lehet ijedni. Ki tudjuk használni a dobgép lehetőségeit és a jövőben még inkább ki fogjuk. Ezt a megoldást kényszer szülte, mikor kilépett a dobosunk ’98-ban, csak a dobgép volt az alternatíva, illetve az, hogy feloszlik a zenekar, mivel épkézláb dobos a mi környékünkön nem igazán jöhetett szóba. Mi mindenáron folytatni akartuk, ezért van még most is Gire, és erre büszkék is vagyunk!


Mi a helyzet a többi zenekaroddal, a Thy Catafalque-al, valamint a Darklight-al? Ha jól tudom, a Nebron-ban is érdekelt vagy.

A Nebron ¾-e az Ahrimanban is játszik és most inkább arra koncentrálnak, kész van egyébként egy lemezanyag, amiről én mondjuk egy hangot sem tudok, de egyenlőre még a Dark Horizon nem küldte a pénzt stúdióra, szóval nincs aktualitása az albumnak. A split CD egyébként bestiális lett, igazi underground szélsőséges black metal kiadvány, nagyon örültem neki.
A Thy Catafalque harmadikkal foglalkozom mostanában a leginkább, hát itt már minden lesz tényleg, a legexperimentálisabb mind közül, az első dal 19 perces lett. A Darklight második albuma is félben, de előbb be fogom fejezni a Catafalque-ot. A Darklight ugyanolyan lassú és mély lesz, mint a Theatrum October volt, a verseskötet utolsó fejezetén alapul majd.


Néhány éve volt egy Gort-ra keresztelt projected is, amit sajnos nem volt szerencsém hallani. Milyen zene volt és miért hagytátok meghalni?

A Gortból lett később a Thy Catafalque. 1997 végén indult a dolog, Zolcsi dobolt, aki Gire-ban gitározik/énekel, Jancsika és Péter gitározott és meg énekeltem/szintiztem. Írtunk négy-öt dalt, amikor kikerültünk a próbateremből és nem tudtuk folytatni emiatt. Ekkor lett dobgép és otthoni stúdiózenekar belőle már Thy Catafalque néven és csak mi ketten Jancsikával voltunk benne, sokkal extrémebb, durvább black metallal.
Aztán 2000-ben szerettem volna, ha felvesszük a régi dalokat, hogy meglegyenek méltó formában, különben elvesztek volna. És felvettük, ami ki is jött a KaOtic Productions-nél EP formában, ez lett a Forest myths EP. Nagyon különleges zene szerintem, ilyen riffelős dark metal melankolikus billentyűkkel, volt aki a Forgotten Woods-hoz hasonlította.


Volt-e, vagy van-e olyan más project a fentebb említetteken kívül, amelyben Gire tagok vesznek részt?

Balázs játszik lazább jazz/blues/rock zenét Kiszomboron, nagyon nyomják mostanában, teljesen jók, érzik a zenét. Nekem meg van a Towards Rusted Soil projectem, amiben egyedül vagyok és csak akkor csinálom, ha valaki nagyon megtépdesi életem fáját, ilyenkor felveszek egy demót. Eddig kettő van. Borzasztó zene.


Mire számíthatunk a jövőben a Gire részéről? Tudom, hogy a demó nemrég jelent meg, de vannak-e új témák, dalok, elképzelések? Lesznek-e változások zenei téren?

Hát most alvás van, szólok mindenképpen, ha felébredtünk. Az új dal, ami félbemaradt az egy folkos-darkos darab lesz. Hegedűt tervezünk oda is.


Van-e még bármi, amit megszeretnél osztani az olvasókkal?

A honlapon fent van minden, az összes mp3, a klip, képek, versek, kritikák, interjúk: www.scythe.hu/gire. A metalforum.hu-n pedig elérhető a zenekar fóruma. Ha hazajött Zolcsi, jelentkezünk. Addig is köszönjük szépen az érdeklődést és a segítséget Neked! Minden jókat kívánunk!


Contact: www.scythe.hu/gire

by Robert Sun

<<Vissza