Gholgoth

A szentesi Gholgoth egy nagyon aktív és feltörekvő BM horda. Bár már gondolom, hogy a stílus kedvelői ismerik munkásságukat, hiszen eddig is minőségi kiadványokkal jelentkeztek, aki viszont elszalasztotta volna eddig őket azoknak a frissen megjelent Somnus Mortis Imago lemez, na meg ez az interjú jó lehetőséget biztosít az ismerkedésre.
A kérdéseimre a banda bőgőse Temesváry Zsolt válaszolt készségesen.


Biztosan már nagyon unod, de mivel ez az első interjútok egy romániai újságnak, ezért kérlek, hogy mutasd be a zenekart, egy rövid biográfiát mellékelve és a fontosabb eseményekre fektetve a hangsúlyt.

A zenekar 1998 nyarán alakult. A kezdő felállás: Bugyi András-dobok, Temesváry Zsolt-basszus, Torday Attila-gitár, Molnár „Lupus” Zoltán-ének. A szokásos tagcserés és dalírós korszak után 2000-ben vettük fel legelső demó anyagunkat, Visional Inertia címmel.
Itt már Vigh Endre kezelte a dobokat, a másodgitáros pedig Kovács Tibor volt. Mindketten egy legendás magyar death metal zenekarból, a Diafragmából érkeztek. A koncertezést is a demó megjelenését követően kezdtük a környékbeli klubokban. Az első hanghordozó sikere után a Stygian Shadowsos Fodor Laci közvetítésével megkeresett bennünket a német Miriquidi Productions, aki két magyar black metal zenekart keresett egy 7” bakelit EP-hez. Mi voltunk az egyik a Witchcraft pedig a másik horda. A kislemez 2002-ben jelent meg. Ez volt a második 7”, amit magyar BM zenekar készített.
A kislemez megjelenését követően kivált a zenekarból Kovács Tibor, mert elvesztette a motivációját. Ekkor egy kisebb krízisen mentünk keresztül, de végül folytattuk egy gitárral, noha a koncerthangzásunk vékonyabb lett.
A demó és a bakelit után számos distro, rádió és ’zine megkeresett bennünket, csakúgy mint néhány bel, -és külföldi kiadó. Ezek közül volt néhány komolytalan is. Végül a francia Ordealishoz szerződtünk két lemezre, mert egy fiatal és rendkívül dinamikus társaságnak ismertük meg őket. Továbbá ők kínálták a legkedvezőbb szerződést.
Az első teljes hosszúságú lemezünk 2004 februárjában jelent meg, Somnus Mortis Imago címmel. Kilenc brutális death elemekkel átszőtt black metal számot tartalmaz negyven percben. Nagyon elégedettek vagyunk a hangzással és a zenével egyaránt.
A lemezfelvétel után távozott Torday Attila gitáros, személyes okok miatt. Helyette régi-új tagként visszatért Kovács Tibor, és érkezett még egy gitáros Kliment László.
Számos nagysikerű koncerten és fesztiválon vagyunk túl, egyre ismertebb és elfogadottabb lesz a Gholgoth név az undergroundban. Emlékezetes fellépéseink voltak például a Hypnossal, az Isacaarummal, a Negura Bungettel vagy a Pungent Stench-el.


Ki hozta a Gholgoth nevet és mit jelent számodra?

Már a kezdetekkor Gholgoth néven futott a banda. Már nem emlékszem, hogy ki vetette fel az ötletet. A név természetesen a Koponyahegyre, Golgotára utal. A Golgota angol megfelelője, csak az eredetivel ellentétben, mi tettünk még egy „h” betűt az első „g” után. Így sokkal egyedibb és nem kell attól tartani, hogy már levédte valaki, és mondjuk a második lemez körül már elég kellemetlen lenne nevet cserélgetni.
Számomra elsősorban a zenekart jelenti, és csak másodsorban ugrik be a Bibliai helyszín.


Első kiadványotok a Visional Inertia demo volt, amit kazettán a Stygian Shadows, míg CD-R-en ti magatok adtátok ki. Milyen visszajelzések jöttek a demora? Ugy tudom, hogy a kazetta már rég elfogyott, viszont a nyomdai borítos CDs változat még kapható, ha igen akkor ez hol szerezhető be?

Igen, a Visionalt mi magunk jelentettük meg CD-R verzióban. Pár hónappal később a Stygian Shadows adta ki kazettán 350 példányban, ami már rég elfogyott.
A demó mindenhol nagy sikert aratott, hiszen minőségi dalok voltak rajta, nagyszerű hangzással és tetszetős nyomdai borítóval. Ez volt a Stygian egyik legsikeresebb kiadványa és ennek köszönhetjük a lemezszerződést is.
Olyan nagy magazinokban is jó kritikákat kapott az anyag, mint a Metal Hammer, Explicitly Intense, vagy a Metal Maniacs. Ennek következtében nagyon sokat rendeltek belőle Európa szerte és a tengeren túlról is. Beváltotta az elképzeléseinket maximálisan.
Összesen kb. 1000 darab ment el belőle. A nyomdai borítós CD verzió még kapható a címemen, amíg a borítók el nem fogynak. Nem lesz utánnyomás, teljes mértékben a lemez dolgaival akarunk foglalkozni.


Mire utaltok a Visional Inertia címmel és ki készítette a borítót?

Erre a kérdésre Lupus tudna felelni kielégítően. A demón megkezdett koncepció folytatódik a lemezen is. A halállal foglalkoznak a szövegek, de nem konkrét, hanem absztrakt, elvont értelemben. A halál jelenségének spirituális aspektusa folyik végig a szövegeken keresztül. A lemez kiadásával lezáródott ez a koncepció.
A borítót Endre hozta, és nem tudom, hogy honnan szerezte, de mindenkinek tetszett. Jól illeszkedik a zenéhez és a szövegekhez egyaránt. A hátsó borítót egy helyi grafikus sráccal készíttettük. A belső borítón található szimbólumokat Torday Attila készítette, csakúgy mint a logót.


A Visional Inertia borítóban van egy idézet Angelus Silesius-tól, mit kell tudni erről az idézetről, kinek az ötlete volt ezt beletenni a borítóba? Mit jelent számodra Silesius üzenete?

Az ötlet Lupustól származik. Jól passzolt ez az idézet a szövegeihez. Szerettünk volna valamit magyar nyelven, az angolul íródott dalszövegek ellensúlyozására, hiszen magyar zenekar vagyunk.
Silesius véleményem szerint az emberi gyengeségre, a vallásokba való esztelen menekülésre utal. Azt fejezi ki, hogy akárhányszor születhet új messiás, ha az emberi gondolkodás gyarló és önző marad, nem változik semmi. Az egyén felelősségét hangsúlyozza ki a csoportos bálvány és vallásimádattal szemben.


A demót követően egy split bakelit kislemezzel jelentkeztetek, ez volt a Gholgoth/Witchcraft split 7" Ep, amit a német Miriquidi Productions jelentetett meg. Hogyan sikerült velük kapcsolatba lépni, csak erre az egyetlen kislemezre szólt a megállapodás, vagy egy nagylemezre is ajánlottak szerződést?

A német Miriquidis René és Fodor Laci a Stygianból jó viszonyt ápolnak egymással. Laci küldött számukra egy példányt a Visional kazetta verziójából, ami azonnal elnyerte tetszésüket. Ezután jött az ötlet, hogy készítenének egy bakelit kislemezt két magyar bandával.
Szívesen elvállaltuk a dolgot és rögzítettünk két szélvészgyors dalt számukra, amik később az EP-n is szerepeltek. Nagylemezről nem volt szó, csak a kislemezre korlátozódott az együttműködésünk.


A kislemez borítóján Dürer Az Apokalipszis lovasai c. rézmetszet képe díszeleg, kinek az ötlete volt ezt a képet felrakni, legalább kapásból tudok mondani 4 csapatot akiknek a borítóján szintén ez a kép volt látható?
Mennyi fogyott a kislemezből? Azért nem volt annyira népszerű, úgy gondolom, hiszen a mai napig még a kiadónál is kapható?

A borító teljes mértékben a kiadó ötlete volt. Amikor megérkezett a felkérés, arról volt szó, hogy valami speciálisan magyar motívum szerepel majd a borítón. Mi is meg voltunk lepődve, amikor az első példányokat kézhez vettük. Személy szerint semmi bajom a képpel, de valóban rengeteg zenekar felhasználta már.
A kislemez 365 darab kézzel számozott, korlátozott példányszámban jelent meg. Fogalmam sincs, hogy mennyi fogyott belőle. Az a példányszám, amit nekünk küldtek heteken belül elfogyott. A mai napig sokan rendelnének belőle, de nekünk már nincsen.
Ha a kiadó még tényleg rendelkezik néhány példánnyal, akkor majd átirányítom hozzájuk a rendelőket.


Az egyik interjúban olvastam, hogy az Ordealison kivül még egy amerikai kiadó is érdeklődött a Gholgoth iránt, ha nem titok, akkor melyik kiadóról van szó?

Érdeklődés szintjén felmerült még a Dark Horizon neve is, de végül a franciáknál kötöttünk ki. Mint említettem sok terjesztő és néhány kiadó is megkeresett bennünket a Visional utáni időszakban. Volt komoly és komolytalan egyaránt. Ráadásul meg is szívtuk, mert az első, amelyik leszerződtetett volna bennünket, a szerződés aláírása előtt csődbe ment. Szerencsére nem kellett sokat várni az Ordealis ajánlatára.


Elég sokat késett a Somnus Mortis Imago lemez megjelenése. Már a tavalyi év végén meg kellett volna jelennie, miért volt ez a csúszás, és most már tényleg kapható a lemez?

Ne is mondd! El sem hiszem, hogy megjelent. A felvételt már tavaly nyár elején leszállítottuk az Ordealisnak. Sok probléma merült fel, amik állítólag szerzői jogi eredetűek voltak.
Valaki levédetett Franciaországban mindent, ami Molnár Zoltán névvel jelenik meg. A CD gyár pedig csak szerzői jogvédelmi engedéllyel kezdi a sokszorosítást. Már majdnem úgy volt, hogy Csehországban lesz legyártva az egész anyag, amikor megérkezett a várt engedély és elkezdődhetett a CD gyártása. Ráadásul már a promó hadjárat is megindult.
Olyan magazinokban voltak hirdetések, mint a Kerrang, vagy a Terrorizer. Sőt már a lemezbemutató koncertet is meg kellett tartani, mert előre ki volt tűzve az időpont. Ott volt a sok száz ember és csak ostromoltak bennünket, hogy hol a CD. A lemez most már végleg megjelent és megrendelhető.


Mit érdemes tudni a szövegi koncepcióról, miről szólnak a dalok, mit jelent a Somnus Mortis Imago cím és milyen összefüggésben van a borítóval?

A cím latinul van, és azt jelenti, hogy „az álom képe a halál”. A szövegeken keresztülfutó halálkoncepcióról már írtam egy előbbi kérdésnél.
A borító a mi elképzelésünkön alapul, de egy francia festő dolgozta ki, akit az Ordealis felbérelt. Most már összességében elégedett vagyok a festménnyel. Tetszik, hogy nem modernkedő, kesze-kusza hülyeség, amibe azután bármit bele lehet magyarázni.
Emlékeztet a régi nagy időkre, a Destruction vagy a Death borítóira. Szerintem egyébként is a zenén van a hangsúly. A képen szereplő kapu a halálba vezető átjárót szimbolizálja, amin a halál tereli be a demoralizált, homogén embertömeget, akik leszegett fejjel veszik tudomásul sorsukat.


Óriási bunkóságnak tartom, hogy a bakelit verzión egy bonus nótával több van. Miért van ez? A bakelit vásárlók többet érdemelnek, ők igazibb rajongók, mint a CD vásárlók?

Szerintem is hülyeség. Már elkészült a lemezen szereplő kilenc nóta, amikor szólt az Ordealis, hogy kellene egy bónusz a bakelitre. Erre előszedtünk egy régi dalt, ami még a demós korszakban íródott, a címe Engrams Of Sin. Ha most nem használjuk fel bónuszként, akkor biztosan nem jelent volna meg sehol, semmilyen formában. Ez egy másfajta tétel, ami inkább a régi, klasszikus BM vonalhoz áll közelebb.
Nyilvánvalóan üzleti megfontolás áll a dolog mögött, ahogy amögött is, hogy a bakelit verzió csak hónapokkal később jelenik meg. Még egyszer el akarják adni ugyanazt, csak más formátumban, bónusszal megspékelve.


Mi a véleményed a bakelitekről, és arról, hogy mostanában elképesztő trend uralkodik ebben az iparágban. Olyan zenekarok adnak ki limitált bakelit kislemezeket, hogy jobb esetben még egy demo kazettát sem érdemelnének és a sok trendi kissrác meg vásárolja ezeket a limitált szarokat, mert egyes kiadós fazonok ezeket úgy állítják be mint kultikus kiadványok.
Persze vannak nagyon is értékes kiadványok, de ezek híre amíg eljut az igazi megszállottakhoz, addig anyuci pénzen a tizenéves “true” arcok már rég megvették az összes példányt, mit gondolsz erről?

Szeretem a bakelit verziókat, mert a régi idők hangulatát árasztják. Manapság, ha rendelek egy-egy bakelit lemezt, már nem érzem azt, mint amikor a régi poros Venom, vagy Destruction lemezeimet kézbe veszem.
Akkor akadtam ki teljesen, amikor megtudtam, hogy külföldi kiadók a legszarabb magyar bandákkal terveznek bakelitet kiadni. Ez szomorú, hiszen régebben presztizse volt a dolognak, manapság viszont bármilyen szart kiadnak.
Ugyanaz a helyzet, mint a CD-vel. Régebben ott is csak komoly dolgok jöttek ki, a sok szarnak meg ott volt a kazi. Amióta megjelentek a CD írók, minden felborult. Akkora a kínálat, hogy az ember csak kapkodja a fejét és igyekszik kimenteni az értéket a tucatnyi szemét közül.
Ez a kiadók hibája is, hiszen manapság bárkit leszerződtetnek, aki felrak egy kis hullafestést és játszik valami zsizsik hangfoszlányt. Ez bennünket is hátráltat, hiszen mi mindig jó hangzással precíz játékot reprezentáltunk. A keleti blokk zenekarait pedig előszeretettel diszkriminálja a zeneipar.
Személyesen is befürödtem már néhány ilyen vacakkal, még a műanyagot sem éri meg némelyik, amire rányomták. Természetesen néhány ritka újdonságra is rá lehet akadni köztük, amelyek értékállók.


Az Ordealis szórólapjain olvastam, hogy a CD 1000 példányban jelent meg, hány példány készül a bakelit lemezből, és lesz-e kazettás változat, mert a kiadó elég ritkán ad ki lemezt mind a 3 formátumban?

Egyelőre 1000 darabot készítenek, majd az igényektől függően lesz utángyártás. Nincsenek információim a bakelit példányszámára vonatkozóan. Szó volt róla, hogy a kazetta verziót a Stygian Shadows adná ki, csakúgy mint a demó esetében.
Ez azért lenne klassz, mert így sokkal több kerülne forgalomba Magyarországon és a régió országaiban. Sokan szeretik ezt a változatot, minden negatívuma ellenére, néhányaknak pedig nincsen CD lejátszójuk, és a kazi általában olcsóbb is.


Régebben inkább Black Metalt játszodtatok, ezen az új lemezen meg egy gyilkos keverékét mutatjátok be a Thrash/Death/Black Metal műfajnak, te hogyan definiálnád a saját zenéteket?
A szélvész száguldásba néha nagyon technikás egyéni megoldásokat is megfigyeltem, sőt a Death Star notában még egy kis Death hatás is tetten érhető, ez szándékos, vagy pusztán a véletlen műve?

Ez egy érdekes kérdés. Valóban van némi thrash és death hatás az új lemezen, azonban ez nem tudatos folyamat. A Visional egy sziklaszilárd, gyors, svéd típusú black metal anyag volt. Ahogy technikailag fejlődtünk, új perspektívák nyíltak meg számunkra. Meg tudjuk valósítani elképzeléseinket, és kivitelezhetjük művészi koncepciónkat.
Mindannyiunknak vannak death és thrash gyökereink. Szeretjük az olyan bandákat, mint a Slayer, Morbid Angel, Death. Ezek hatása nyilvánvalóan akaratlanul is beleszövődik a zenénkbe. Szerintem nincs értelme kategorizálni. A lényeg, hogy a zene jó és egyéni legyen. Mindenekelőtt áll a brutalitás zenei kivitelezése és ha ehhez egy szaggatott témára van szükség, akkor nem habozunk azt felhasználni.
A Death Star teljes mértékben a saját számom, ezért teljes bizonyossággal állíthatom, hogy semmilyen szándékos hatás nincs. Természetesen imádom a Death-t. A készülő új dalok még technikásabbak lesznek, de a koncepció minden szempontból prioritást élvez.


A kiadó külföldi turnéval fog-e támogatni, szerveznek-e koncerteket nektek? Személyesen találkoztatok-e Eliékkel, vagy csak e-mailen tartjátok a kapcsolatot. Mindenről tájékoztatnak?

Koncertekről még nem volt szó. Nyárra mindenképpen szeretnék egy kisebb kinti kört és remélem ebben ők is partnerek lesznek. Már folynak megbeszélések arról, hogy egy német zenekarral csinálnánk néhány cserekoncertet a közeljövőben. Személyesen még nem sikerült találkoznunk Eliékkel. E-mailban szoktunk információt cserélni. Eddig mindig informáltak bennünket, ha valami történt. A kifizetésekkel sem maradtak el a stúdiózás során.


Milyen visszajelzések jöttek eddig a Somnus Mortis Imagora? Nem egy könnyen emészthető album, de hosszas, elmélyült hallgatás után megmutatja a nagyságát.
Szerinted a magazin szerkesztőknek lesz elég türelmük elmélyülni a lemezben, vagy csak elintézik egyszerűen, hogy egy átlagos zúzás? Magyarországon, hogy fogadták a lemezt, eddig én még csak a Stygianban olvastam róla?

Hivatalosan csak az elmúlt hónapban jelent meg a lemez, így még csak mostanában jönnek majd az első kritikák. Akik eddig hallották, azok mind pozitívan nyilatkoztak róla. Nem egy slágeres, könnyen emészthető anyag, de nem is akartunk ilyet csinálni.
Természetesen érdekelnek a magazinok kritikái is, de a legfontosabb a rajongók véleménye. Szerintem, aki valóban híve a brutális, de egyben igényes és komplex zenéknek, az rá fog találni az anyagra és azt veszi észre, hogy gyakori vendég a CD a lejátszójában.


A kiadó köztudottan Nyugat Európában és Amerikában erős, a Kelet-i részben ti fogjátok promotálni a bandát, vagy ők is segítenek ebben?

Valóban a kiadó terjesztési területe elsősorban Nyugat Európára és Észak Amerikára korlátozódik, hiszen a legtöbb bandájuk is ezekről a területekről való. Itthon valószínűleg a Stygian adja ki a lemezt kazettán. Továbbá mi is kaptunk belőle egy csomaggal, úgyhogy a magyar rajongók korlátozottan ugyan, de nálunk is be tudják szerezni postai úton, vagy a koncerteken.
Tény viszont, hogy a promóciós tevékenységük a jóval nagyobb felvevőpiacot jelentő nyugati államokra korlátozódik. Majd javasoljuk nekik, hogy a régió sajtójában is hirdessenek.


Mi a véleményed az NS eszmék zene általi terjesztéséről, a politika és zene viszonyáról? Egy BM banda lehet-e politikus? Nem gondolod, hogy kissé nevetséges lett ez az egész NS mozgalom (lengyel bandák náci eszméket hirdetnek, birodalmi szimbólumokat használnak és egyéb paradox baromságok)?

Szerintem nincsen helye NS eszméknek a black metalon belül. Az ember politikai meggyőződése teljesen független kell legyen a művészetétől. Egyébként nem hiszek a szélsőséges politikai eszmékben és a Gholgoth is elhatárolódik mindenféle politikai párttól, vagy irányvonaltól.
Szeretem a történelmet és a II. Világháború témakörét is szívesen tanulmányozom, különösen német oldalról. Szerintem a Sztálin-i rezsim sokkal embertelenebb volt, mint a Führer birodalma, de a történelmi igazságtalanságok miatt még nem leszek fasiszta.
Látom, hogy nálatok is hová vezet a Funar féle szélsőséges nacionalisták tevékenysége.


Kovács Tibor régi és új Gholgoth gitárosnak van egy Hollowgram nevezetű csapata. Nemrég elküldted a CD-jüket, ami hihetetlenül jó death metal muzsikát tartalmaz. Mit kell erről a bandáról tudni?

Ez már egy kellemesebb téma. Tibor a Hollowgramot abban az időben hozta létre, amikor a Gholgothban való tevékenységét szüneteltette. Maga köré gyűjtött helyi srácokat, akik segítségével felvette a demót, itt helyben, kis költségvetéssel.
Az Illusion Of The Will demó progresszív death metalt tartalmaz és én is nagyon kedvelem őket. Volt néhány koncertjük is. Mióta Tibit visszahívtuk a Gholgothba, a Hollowgram tevékenysége értelemszerűen szünetel. Ha jól tudom, már tervezik a következő kiadványt, de koncertekről nincs szó.


Mi a véleményed az internetről, a webmagazinokról, az MP3-as zenékről és arról, hogy nálunk itt Kelet Európában elképesztő illegális zene kereskedelem folyik. Az emberek már alig vásárolnak erdeti CD-ket, mondván, hogy inkább megírják vagy letöltik a netről.
Úgy tudom, hogy a Gholgoth-nak is van hamísított kiadványa... Szoktál-e olvasni webzineokat és élvezed-e az internetes letöltések nyújtotta örömöket (ha-ha)?

Személy szerint kedvelem a ’netet. Rengeteg új információhoz juthatok és a levelezés is szinte ingyen van. Sokkal könnyebb így a zenekarokkal és a kiadókkal egyeztetni. Szeretem a szépen szerkesztett weblapokat is nézegetni, számos információt nyújtanak. Szoktam olvasni webzineket, hiszen már sok interjút adtam ilyen helyekre.
Igazság szerint gyűlölöm az írott CD-t. Soha nem töltöttem még le zenét, csak free Mp3 fájlokat. Nekem szükségem van a nyomdai borítóra, a szövegekre és az infókra. Ugyanakkor meg tudom érteni a letöltőket, mert a nagykereskedelmi forgalomban megjelent CD-k ára irreális. Ez főleg Kelet Európára igaz, ahol az emberek örülnek, ha a kaját meg tudják venni, és a számlákat fizetni.
Megjelent már kalóz Gholgoth kiadvány is. A Visional demót hamisították állítólagos terjesztők, szar fénymásolt borítóval, az eredeti áráért. Egyébként nem zavar, ha valaki a zenénket másolgatja, mert az a célunk, hogy minél több ember megismerje a muzsikánkat. Az viszont bosszant, ha valaki ebből pofátlanul hasznot akar húzni.


A Gholgoth-nak is van egy site-ja, ami elég rég volt frissítve, várható valamilyen változás ebben az ügyben?

A site éppen a napokban lett frissítve és szinte teljesen átalakítva. Vártunk a lemez megjelenésére és csak ezután újítottuk meg. Számos új információt találhatsz rajta koncertekről, újdonságokról és egyéb zenekari dolgokról. Szerintem a kivitelezés is nagyszerű lett, ami egyébként Endre munkáját dicséri.


Milyen zenéket hallgatsz mostanában, kik a kedvenceid, magyar bandákat kedveled-e? Ismersz-e erdélyi zenekarokat és ha igen, akkor mi a véleményed róluk, minőségileg hova sorolnád ezeket?

Mostanában sok Opethet és Morbid Angelt hallgatok, ez annak köszönhető, hogy mindkét zenekar koncertjén ott voltam mostanában és nagyon bejött élőben is. Az ős favoritok között ott a Morbid Angel, Deicide, Cannibal Corpse, Carpathian Forest, Immortal, Emperor, Marduk. Némelyik csalódást okozott az utóbbi időkben, de a régi dolgaikat imádom.
Van egy-két tehetséges magyar banda. Kedvelem a Nebront, a Sear Blisst és a Neochrome-ot is. Ezek tehetséges zenekarok, viszont van rengeteg szar banda is, akiket érdemtelenül nyomatnak.
Ismerem Erdélyből a Siculicidium zenéjét. A koncepciójuk nagyon dícséretes, de zeneileg és hangzásilag nagyon az út elején járnak. Tervezem begyűjteni a Labyrinth Of Abyss és a Vile (itt gondolom, hogy Zsolt barátom a Necrovile-ra gondolt - Mirgilus) anyagait is. Ha valamelyik tetszik, lehet szó egy Magyarország-i koncertmeghívásról is.


A bal karodon van egy Carpathian Forest tetoválás, gondolom, hogy nagy rajongója vagy a bandának (én is imádtam őket az első két lemez idején), mi a véleményed az új lemezükről, bizonyos értelemben tekinthető a CF a Ghogoth példaképének?

A tetoválás a jobb karomon van. Nagyon szeretem a zenéjüket a mai napig. Nagy hatással voltak rám. Konkrét hatásként nem nevezném meg őket, mert a Gholgoth másról szól.
Viszont abban lehet valami, hogy azokban a számokban, amelyekben benne volt a kezem, van valami ős rock and rollos húzás, ami a Carpathiant is jellemzi. A legutóbbi lemezük nem jött be annyira, mint a többi, de ezt az albumot is jónak tartom.


Milyen feltételeket kell teljesítsen egy koncert szervezőnek, ha azt akarja, hogy legyen romániai Gholgoth fellépés?

Szívesen játszanánk nálatok Erdélyben. Ha valami koncertszervező ránk gondolt, ne habozzon értesíteni bennünket. A feltételek: megfelelő koncerthelység (nem kocsma), plakátok, öltöző, szállás, kaja, útiköltség (benzinpénz) és hangosítás.
Volt már egy romániai felkérésünk. Bukarest alatt játszottunk volna egy fesztiválon az Ancient társaságában. Akkor azonban nem tudtuk bevállalni a koncertet.


Megkérlek, hogy kommentáld a következőket:
a) Black Metal mazochizmus (öncsonkítás, kínzás, stb.)
b) Szeptember 11 WTC, Március 11 Madrid
c) Sátánizmus
d) Öngyilkosság

a) A sok barom nem lát a lényeg mögé és testiségekkel próbálja meg felhívni magára a figyelmet.
b) Ez nem egy interjúhoz tartozik. A harmadik világ országait nem lehet vég nélkül elnyomni és kizsákmányolni, mert a dolog visszaüt. Sajnos ártatlan áldozatok szívnak a politikusok helyett.
c) Az okkultizmus sokkal érdekfeszítőbb. Nem hiszek a tradicionális, bibliai eredetű Sátánizmusban. Az elfeledett ősi, preszociális kultuszok viszont nagyon érdekesek és tanulságosak.
d) A gyengék egyetlen lehetősége.


Zárásként még megkérlek, hogy mondd el a Gholgoth jövőbeni terveit, mik várhatóak tőletek a közeljövőben és bármi mást amit szívesen megosztanál a Mirgilus Siculorum olvasóival és én amire esetleg nem kérdeztem rá, de te szívesen elmesélnél nekünk!

A kérdések eléggé sokrétűek voltak és mindenre kiterjedtek, amit közölni akartam az olvasókkal. Nagyon friss még a lemez, várjuk a kritikákat és a koncerteket.
Már le van kötve néhány magyar buli tavaszra, nyárra szeretnénk egy külföldi kört tenni, úgy tűnik erre van reális esély. Nemsokára elkészülnek a hosszú ujjú Gholgoth pólók, amiket a koncerteken lehet majd megvásárolni.
Köszi a lehetőséget! Akit érdekel a Gholgoth, vegye fel velünk a kapcsolatot, vagy nézze meg a honlapunkat.


Contact: www.gholgoth.fw.hu

by Mirgilus

<<Vissza