Dusk

A Dusk egy szegedi egyszemélyes Black Metal formáció. Nemrég jelent meg a Dusk első hivatalos nagylemeze az amerikai Regimental Records gondozásában, ennek kapcsán készítettem interjút a Dusk mögött álló Shadow-val, aki szélsőséges véleményét nyíltan felvállalva, készségesen állt rendelkezésemre.


Hello Shadow!!! Megkérlek, hogy mutatkozzál be az olvasóknak és mutasd be a Dusk eddigi tevékenységét!

1995 tél végén, tavasz elején a Dusk feltűnt a semmiből. Elfeledett sötét erdőkben növekedett míg az idő el nem jött hogy megmutassa magát Shadow által. És ősszel létre jött a Fight Of The Soul demo, ami megmutatta másoknak is, Akharuval és Gorgoval. A Dusk nyers volt, sötétséget és fájdalmat adott mindenkinek aki hallhatta. Az idő még nem volt alkalmas hogy a Dusk kiteljesedjen, így eltelt két év a háttérben. Shadow és Akharu megszállottsága tartotta meg, az erdőkbe menekülve. Az erdők sötétjében várta az idejét, és Gorgo kiválásával új dobos lépett a homályba, Sándor Tamás. Az idő újra eljött, és 1998-ban létrejött a Recognizing Ourselves. Egy támadásként a gátló erők ellen. A harc dühe vakító volt és a Dusk nem úgy mutatta magát ahogy a Dusk volt, így ez soha nem lett kiadva. Az idők álmokat és alvást hoztak a Dusk-ra, hogy a mélyben erőt gyűjtsön, és megerősödjön. És a mélyben a Dusk egyre növekedett és erősödött Shadow által. Míg az idő el nem érkezett amikor a Dusk erősebb nem lett mint valaha. 2001-2002-ben a Dusk újra előjött és beborított mindent a Scream Of The Soul formájában, egyedül Shadow által. A sötétség mindent beborított a Dusk körül és az idő elérkezett hogy a Dusk előjöjjön egy eltemetett korból. 2003-ban a Shadowsoul néven, Sándor Tamással jött létre és a Regimental Records kiadásában. És a Dusk beborította a földet. 2004-ben a Kárpátok és Transylvania sötétsége mégjobban megerősítette a Dusk-ot, és a Carpathian Darkness újra beborít mindent, megmutatva ezen sötét tájak erejét.


Az 1996-os Fight Of The Soult követte az 1998-as Recognizing Ourselves, amit nem kívántatok szélesebb körben népszerűsíteni, miért? Várhato, hogy a közeljövőben újra felveszed, vagy esetleg valamilyen formátumban hozzáférhető lesz?

Nem lesz felvéve újra. Nem is akarom játszani azokat a számokat. Azért nem terjesztettük mert nem olyan lett amilyennek lennie kellett volna. Nem jó irányba mentek akkor a dolgok és ez ott van azokon a számokon is. Biztos nem érti szinte senki ezt mivel elég jól sikerült. A számok elég gonoszak lettek. De ez nem minden. Csak a divatbandák törekednek arra hogy csinos borítóval jó hangzással, nagyon komplex szart csináljanak. Nem fogom kiadatni soha. Igaz csak kicsit kezdett bonyolódani ami nem is hallatszódik feltétlen, de nekem nem felel meg. Nekem legalább van önkritikám nem úgy mint sok régebbi bandának akik vakot játszanak. Egyébként nincs bennem szégyenkezés sem. Akinek kellett átírtam egy cd-re.


'98 után eltűnt a Dusk egy hosszú időre, majd csak 2002-ben jelent meg az újabb demo, amit már teljesen egyedül készítettél, mi lett a többiekkel?

A 98-as anyagon már Sándor Tamás dobolt. Az előző dobos hamar kiszállt, és nem is játszik a B.M.-ban. Akharu a bass gitáros, elzárkozott az underground-tól, és nem játszik többé semmit.


Hogyan sikerült kapcsolatba lépned a Regimental Recordsal, hány lemezre szól a szerződés? Ugy tudom, hogy a The Shadowsoul csak 1000 példányban jelent meg, várható-e utángyártás és eddig milyen visszhangja volt a lemeznek? Bakeliten és kazettán meg fog-e jelenni és haigen, akkor mikor és hol?

Nos. Ez egy underground kiadás volt. Még ha a boltokban meg is lehet kapni akkor is. Nem tudom mi lesz a jövő. Egyenlőre nincs tervben újabb kiadás, bármin is. Jók voltak a visszajelzések. De a Dusk nem valószínű hogy valaha is ismert és népszerű lesz. Nem is hiszem hogy lenne igény ennél nagyobb példányszámra. Én nem az átlagos feketébe bújt embereknek zenélek. A Dusk sohasem lesz divat zene (komplex, death metalos szarságok).


Nem okozott jogi problémákat, hogy még az undergroundban működik a magyar Duskon kivül 2 zenekar akiknek ugyancsak ez a nevük, gondolok itt a német BM, illetve az amerikai (a műfajában elég nagy névnek számító) doom metalt játszó Duskra?

Eddig semmi jogi gond nem volt. Az amerikai piac nem érdekel egyáltalán. A kiadó ellenére sem. Nekem mindegy. De a terjesztés underground szinten működik, ami jobb is így. A németről nem hallottam, de ők sem hivatalosak Magyarországon legalábbis nem hivatalosak.


A lemezen az Ahriman dobosa Sándor Tamás hallható, miért pont őt választottad, hogy feldobolja az anyagot? Mivel nagyon információ szegény a booklet, kérlek áruld el, hogy hol készültek a felvételek és igaz-e a sejtésem, hogy a dobok utólag voltak felnyomva?

Tamás volt a Dusk dobosa már 97 óta, csak ezt nem sokan tudják. Az információ szegénység szándékos volt. Egyetértek Quorthon-al néha a kevesebb több. Nem mentem jó stúdióba, mert nem akarok a mai normák szerinti jó hangzást. Nem hallottam már hosszú évek óta jó hangzású lemezt. Kölcsönkértem meg vettem egy két cuccot és magam oldom meg, azóta már teljesen belejöttem és az újabb anyag száz százalékig úgy szól ahogy akartam. Külföldön mindenhol utólag nyomják fel a dobokat ez természetes, csak én nem pontosítottam ki a dobokat.


Meséljél kérlek a The Shadowsoul szövegeiről, ugy vettem észre, hogy összefüggenek, mik motiváltak amikor az olyan nóták szövegei születtek, mint a Dusk (személyes kedvencem), The Secret és a Vow?

Igen, minden szövegem összefügg. Mindig ugyanaz hajt. Nem játszom mint majdnem mindenki. Ezek a dolgok belőlem jönnek a belsőmből. Ez biztosan szokatlan a nagyarcú divat majmoknak. És tudom hogy nem hiszik el, vagy hülyének néznek de szarok rájuk. A szövegeim mindig a belső utamról és érzéseimről szólnak. A motiváció pedig a lelki célom. Hogy a világ teljesen elpusztuljon. Nem csak fizikai részről, hanem a lét minden síkján. Ahogy Dead is, úgy én is követem a fagyos holdat, a halált.


Várható-e Dusk koncert a közeljövőben? Milyen a kapcsolatod a Regimentalos Joe-val? A kiadó mennyire promotálja a The Shadowsoult, gondolok itt a hirdetésekre, szórolap, stb.

Igen tervezek koncertet, a következő album előzeteseként és bemutatásaként. Vannak tervek evvel kapcsolatban, de csak új számokat fogunk játszani. A Dusk persze nem változik, csak abba az irányba amibe eddig is. Így tartalmilag az új számok nem fognak különbözni a Shadowsoul-tól. Joe-val jó a kapcsolatom, azt hiszem ez nem is menne másképp egy ilyen kis underground kiadás esetén. Elég jól terjeszti az anyagot ami persze az ő érdeke is, hogy elfogyjon az anyag.


Van egy Awakening nevű projekted is, ami ambiental/neofolk muzsikában érdekelt. Kérlek mutasd be a formációt, eddig hány kiadványa jelent meg az Awakening-nek és ki az a titokzatos hölgy aki Demoness névre hallgat és állítólag Skandináv származású?

Demoness a barátnőm. A Skandináv félsziget legészakibb részén született Murmanszk-ban ez Oroszország területe. Az Awakening egy meditatív halálzene. Utazás más dimenziókba és a halál birodalmába, felismerés, megvilágosodás és megszabaduláson át. Az igazságról szól ami a szemmel látható világ mögött van. –1999-ben kezdtem el egyedül és felvettem az első anyagot a Wanderer's way to the infinite...-t (ez egy szintis anyag), majd egy év múlva a Fade of the will's flame-t (ezt még nem terjesztettem azóta sem). 2002-ben Demoness csatlakozott és némi kifejezés változással együtt felvettük a When the fog descends-t (itt akusztikus gitárok és ének lépett be, és az első szám metal lett ami azóta is az egyetlen). 2003-ban pedig a Worldcurse-t (ez egy rituális sámán zene ősi folk elemekkel).


Az Awakening mellett érdekelt vagy a Diecold nevű csapatban is, amit a Marblebogos Gáborral csinálsz közösen és nemrég jelent meg az első demotok kazettán...

2002-ben kezdtem el a Diecold-ot, azzal a céllal hogy megőrizzem az ősi Black Metal vonalat amit nem ismernek már a fiatalabbak. Eltelt egy kis idő még megtaláltam a megfelelő tagokat. Aztán tavaly felvettük a Black Metal Warriors demot. A Bathory, Venom vonalat igyekszünk megtartani. Koncertezni is fogunk.


A The Shadowsoul CD-t amit küldtél Romániában adták postára, vannak romániai ismerőseid, vagy te szoktál átjárni hozzánk?

Hozzátok??? Számomra Erdély mindig Magyarország része lesz és nem a cigányiáé. Egy egyszerű papír és idegen emberek nem változtathatnak a tényeken. (Hát azért nem ennyire egyszerű és egyoldalú a helyzet!! - Mirgilus). A román cigányok persze igyekeznek mítoszokat gyártani hogy igazolják a hazugságaikat. Egy gyáva gyenge selejtes nép ez Cigányia. Csak szemétdombokat tudnak felmutatni, nem ismerik a szemetest, talán szeretik is a büdös kuka szagot maguk körül, a wc fogalma nekik kiterjed az utcákra, köpködnek és a ruháikat kibiggyesztik az ablakokba, pont mint a cigányok, és erre olyan kibaszott büszkék. Tudom azt mondják menjetek haza. Csak a primitiv cigány agyuk nem tudja felfogni hogy az a ti földetek. Ott éltek és haltak az őseitek már több mint ezer év óta. Ez nem nacionalista érzelem számomra, csak tény. Egyébként a magyarokat se szeretem. Nem szoktam átjárni. Van egy ismerősöm aki átjár Magyarországra. De voltam már Erdély sötét erdeiben és hegyei között, fent a Kárpátokban. Szinte felfoghatatlan az a sötét hangulat ami ott uralja a tájakat. Ott azt éreztem amit magamban. A Kárpátok és Erdély sötétsége. A borús szürke ég és a fagyos éjszakai szelek. A cigányok persze nem értékelik mindezt ők csak a kibaszott turista célpontokat nézik.


Az e-mailjeid témamegjelölésénél mindig egy orosz név olvasható, miért?

Mert a címet a barátnőm csinálta és együtt használjuk. Ez a neve.


Szegeden a Dusk mellett még nagyon sok igényes BM csapat tevékenykedik, gondolok itt az Ahrimanra, Fagyhamura, stb., viszont van egy nagyon titokzatos csapat a Tymah, akikről szinte semmit sem lehet tudni, mindössze csak annyit, hogy Oroszországból származnak, a tavaly egy nagyon jó demoval jelentkeztek és sokat hivatkoztak rád. Bemútatnád öket?

Az igényes zene fogalma még talán igaz is, bár ez a fajta igényesség teljesen emberi. A Black Metal csak az True formájában az, ha nem teljesen tiszta akkor az nem lehet az. A Fagyhamu egy Death Metal kicsit más énekkel. A próbálkozás kevés, ember csak emberi zenét alkothat! Az Ahriman. Jól össze van rakva de hiányzik belőle az a plusz amitől Black Metal lehetne. Nem létezik olyan Black Death Metal ez nevetséges. A Black Metal tiszta dolog, ha valaki keveri valamivel az nem lesz többé az. A TYMAH (=köd; ejtsd: tumán) egy fiatal csapat az ősi szellemiséggel. Igazából mindent lehet tudni róluk ami szükséges. A legtöbben a dicsőségért csinálnak bármit, csak azért hogy felnézzenek rájuk. TYMAH-t nem ez hajtja. Az emberi értékek az egyszerű embereknek számítanak. Egyébként van egy újabb demojuk, ami egy próbatermi felvétel és feltehetően a Kárpátia kiadó (Nádudvari Zoltán) fogja kazettán kiadni. És nem sokára TYMAH koncert is lesz. Csak egy dolog van amit nem lehet tudni, a polgári nevük.


Köztudottan nagy Burzum fan vagy, tudsz-e valamit Vikernesről, mit csinál mostanában, én utoljára csak azt hallotam felőle, hogy kiengedték egy hétvégére és máris ellopott egy autót, meg még valamilyen garázdaságot is összehozott, aminek következményeként ráhúztak még egy pár évet.

Nem sokat lehet tudni mostanában Vikernesről, aminek az az oka hogy majdnem minden úgy nevezett Black Metal-os egyszerű ember fekete ruhában. Hallottam hírt Norvég újságból, ami szintén nem teljesen a valóságról szól de a te verziódnak még ahhoz se sok köze van, nagy a távolság. (Biztosan én találtam ki egy unott pillanatomban…- M). De az tény hogy meghosszabbították a börtönbéli tartózkodását.


Melyik a kedvenc Burzum lemezed és általában mit hallgatsz mostanában, követed-e az underground csapatok tevékenységét? Olvastad-e a Vikernes által írt Vargsmal cimű könyvet?

A legjobb Burzum album a Hvis Lyset Tar Oss. És amit a legtöbbet hallgatok az a TRUE Mayhem Live In Leipzig. Nem követem túlzottan a mai undergroundot. Csak a magyart. A Norvég mostanában egy rakás szar, tele gyenge elkényelmesedett elszürkült bandákkal. Csak a Darkthrone maradt. Sok nyugati büszke ország van akik nagyra vannak a kibaszott undergroundjukra, de nem látom egyikben sem a belső tartalmat. A beképzeltségük megvakítja őket. Nevetséges ez a Death-es összekeveredés ami ma megy. Ez nem Black Metal!!!


Trevezel-e a Duskkal feldolgozésokat?

Nem, jelenleg nincs ilyen tervem.


Megkérlek, hogy röviden kommentáld a következőket:


a) Black Metal és politika:

Ellentétek. Két különálló dolog. Az egyik emberi a másik nem.


b) keresztény Black Metal:

Nevetséges. Hogy lehet valami fekete és fehér egyszerre???


c) öncsonkítás és öngyilkosság:

A halál egy szép álom, csak sajnos nem létezik. A szenvedés örök...


Mivel töltöd a napjaidat, mit jelent számodra a Dusk?

A Dusk én vagyok. A Dusk a belsőm megjelenítése a zenével, és ez a Black Metal. Ezért nem tudhat bárki Black Metal-t játszani. Én vagyok a Black Metal! Minden nap gitározok legalább 1,5-2 órát, ez a legfontosabb. Hallgatok egy kis Black Metalt. Egyébként meg dolgozok.


Jövőbeni tervek a zenekarjaiddal:

Csak folytatatom tovább ahogy eddig.


Köszi a válaszokat, remélem, hogy nem untattalak, minden jót és további kellemes önmegvalósítást!

Kösz az interjút. Erdély sötét lelkeinek pedig azt üzenem hogy itt az ideje hogy előjöjjenek. Itt az ideje a sötétség beteljesülésének.


Contact: freezingmoon@freemail.hu

by Mirgilus

<<Vissza