Dark Funeral

Gondolom, senkinek sem kell bemutatnom a Dark Funeralt. A zenekar 1993-as megalakulása óta emeli magasra a black metal zászlaját. Svédország egyik legbrutálisabb bandája több mint három éve nem adott ki új albumot, mindössze néhány minialbumot(To teach children vorship satan, stb.). 2001 októberében Lord Ahriman és zenekara végre megjelentette a zseniális Diabolis Interiumot amely számos magazinban meg fanzineban a hónap lemeze lett. Errõl és még számos érdekes dologról beszélgettünk a zenekarral.


Az elsõ kérdés kikerülhetetlen, miért késtetek ennyit az új album kiadásával?


Az utolsó albummal(Vobiscum Sathanas) rengeteget turnéztunk, olyan helyekre is eljutottunk, ahol ezidáig nem jártunk. A turnén nem nagyon tudtunk új témákon dolgozni, es az igazat megvallva nagyon sokat érleltuk a dalokat amig végülis elnyerték végsõ formájukat.


Hogyan készültek a Diabolis Interium nótái, továbbra is Lord Ahriman írta a dalokat, vagy igazi csapatmunka folyt?


Az új dalokon csak akkor dolgoztunk amikor igazi inspirációt éreztünk, amikor valahol megakadt a nótaírás, akkor abbahagytuk nem erõlttettuk a dolgokat és, hogy a kérdés második felére is válaszoljak végre valódi csapatmunka folyt és azt hiszem, hogy a végeredmény önmagáért beszél.


Ki volt az album producere, ha jol tudom itt is történt némi változás?


Igen történt változás, most nem mi magunk voltunk a producerek, mint idáig, hanem végre volt egy igazi producer is velünk a stúdióban, egy régi jóbarátunk, személyszerint Peter Tagtgren akinek nagy része volt abban, hogy a dalok végre úgy szólaljanak meg, ahogyan szerettük volna.


Nagyon tetszetõs az album boritója, van egy gonosz kisugárzása.


Az album címe azt jelenti, hogy a benned(vagy a körülötted) lévõ ördög, a borító is ezt próbálja visszaadni, mellesleg Caligula ötletei nyomán keszült.


A szövegeket tanulmányozva úgy látom nem sok változas történt, nem klisések ezek a sátánista szöveg ennyire direkt módon találva?


Szerintem abszolút nem klisések a szövegeink csak kár, hogy kevesen veszik a fáradtsagot, hogy igazán átolvassak õket, és megértsék a Dark Funeral mondanivalóját.


Mi a Dark Funeral mondanivalója?


Ne higgy az egyház által kreált dogmákban, ne fogadd el az általuk emlegetett csordaszellemet. Légy önmagad Istene, és ne hagyd, hogy mások mondják meg neked, hogy mi a rossz es mi a jó. Ne zavarj másokat, és ezáltal ne engedd, hogy mások is háborgassanak.


Elég sok tagcserétek volt az évek során, ha jól tudom akkor tavaly is történt változás a zenekaron belül?


Igen ez így van. Ez viszont nem azt jelenti, hogy én(Lord Ahriman) és Caligula ennyire zsarnokok lennénk, hanem mindenkitõl a maximumot követeljük a zenekaron belül, és aki nem tudja tartani ezt az elvárást, annak nincs mit keresnie a Dark Funeralban.


Végre több mint két év csúszás után megjelent a Mayhem tribute album, amelyen természetesen a Dark Funeral is hallható, errõl mesélj kérlek.


Oriási megtiszteltetés volt számunkra, hogy a mi nótánk is felkerült erre a nem mindennapi albumra. A Pagan Fears címû számot nyomjuk a De Mysteriis dom sathanasrol, és ahogy hallottam Mayhemeknek is nagyon tetszik.


Végezetül arra lennék kiváncsi, hogy mi a véleményed a black metal mostani alakulásáról?


Azt hiszem, hogy mostanában kissé megfáradt a stílus és akárcsak más irányzatoknál, itt is csak azok fognak megmaradni akik igazán komolyan is gondolják ezt a zenét, és van bennük elég elkötelezettség és kitartás, na persze rendelkeznek egyéni ötletekkel, ami nélkül nem lehet maradandót alkotni.


Contact: www.darkfuneral.com

by Mirgilus

<<Vissza